Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хляб със зехтин и сода

Хляб със зехтин и сода

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Хляб със зехтин и сода
Снимка: Veselina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Никой не е по-голям от хляба, особено от вкусния селски хляб със зехтин и сода"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 1/2 ч.ч и за доомесване
  • сол - ¼ ч.л
  • зехтин - 2 с.л
  • бял сусам - за поръсване
  • яйца - 1 бр. малко
  • кисело мляко - ½ кофичка
  • сода за хляб - ½ ч.л
  • жълтъци - 1/4 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нужна ни е ½ кофичка от 400 г. В киселото мляко слагаме содата да шупне. Пресяваме брашното в купа. Правим си кладенче и чукваме вътре и едно яйце.

Добавяме шупналото кисело мляко, солта и 2 с.л зехтин. При необходимост добавяме още малко брашно за доомесване на хлебчето.

Замесваме тестото върху набрашнена маса. Слагаме хартия за печене в тава. Оформяме хлебчето като топка. Слагаме хляба в тавата. Оставяме го да си почине 10 мин. Мажем го с част от разбит жълтък с четка.

Поръсваме обилно със сусам. Печем в загрята на 190 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Без вода?
20.12.2023 05:05