Бяла Еклерова Торта

04/05/2018
"За незабравимите сладки моменти с приятели - бяла еклерова торта "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 424
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • брашно - 240 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 с.л.
  • За първи крем
  • прясно мляко - 550 мл
  • захар - 150 г
  • кокосови стърготини - 5 с.л.
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • нишесте - 3 с.л. натурално
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
  • масло - 25 г
  • За втори крем
  • заквасена сметана - 300 г
  • пудра захар - 100 г
  • ванилова захар - 8 г
  • кокосови стърготини - 4 с.л.
  • За украса
  • фондан - 100 г бял
  • пудра захар - за поръсване по краищата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За блатовете кипнете прясното мляко със маслото, шипка сол и лъжичка захар. Сипете наведнъж брашното и бъркайте интензивно докато се получи гладко тесто, което се отлепя от стените на съда.

2. Оставете да поизстине, не е нужно напълно. Чукнете яйцата едно по едно към тестото, бъркайки с телена бъркалка, докато едното не се усвои и тестото не стане гладко, не добавяйте следващото.

3. Изпечете два блата от това тесто на 190 градуса в предварително загрята фурна до почервеняване - около 20 минути всеки.

При изваждане от фурната може да спаднат леко, но това да не ви тревожи. При печенето ще се "накъдрят", това също е нормално.

4. Пригответе нишестения крем, като кипнете 450 мл от млякото със захарта, ванилията и корите от цитрусите. Намалете огъня и щом спрат да излизат балончета извадете корите от портокал и лимон и налейте на тънка струйка останалото мляко с разбито в него нишесте. Бъркайте до сгъстяване и накрая сипете кокосовите стърготини и маслото.

5. Кремчето излейте равномерно върху единия блат и захлупете с втория. Най-отгоре разпределете заквасената сметана, разбита с пудрата и ваниловата захар и кокосовите стърготини. Не достигайте до краищата съвсем.

6. От белия фондан изрежете звездички, сърчица, цветя, каквото ви харесва, и ги подредете върху тортата.

Краищата поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Vannq88
Vannq88
04.05.2018 15:47
Страхотно изпълнение ! Направо нямам думи ! Едно голямо Браво!
1
0
Йорданка Ковачева
Много ви благодаря момичета!! Това, че ви харесва ме радва даже повече отколкото удоволствието да си похапвам от тази вкусна торта :) Поздрави и усмивки!
0
0
Теодора  Иванова Каменова
Истинска бяла фантазия, Дани !
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря от сърце! :)
0
0