Начин на приготвяне
Започва се от разрязването на месото. С остър нож се промушва от външната страна контрафилето около 1.5 см и внимателно се започва да се прорязва, така че да се образува правоъгълник, да се отвори като книга.
Вътрешната страна се посолява с малко сол и черен пипер, поръсва се и малко розмарин (той е по избор). Върху подправките се подрежда беконът, като леко се застъпва и месото се завива на руло.
С памучно кулинарно въже се захваща и се стяга, за да не се отпусне и отвори по време на печенето. От външната страна с ръце се обтрива с останалата сол, черен пипер, червен пипер, смлян риган, като се втриват подправките, или т. нар. суха марината.
Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за няколко часа. След това се изважда, поставя се в дълбок тиган и се запечатва за няколко минути от всички страни до приятна кафеникава коричка.
Поставя се в тавичка за печене, залива се с олиото, виното, соев сос, бирата и водата, добавят се микс от черен пипер и дафиновите листа. Тавичката отгоре се покрива с алуминиево фолио.
Пече се на 200 градуса за около 40-45 мин., фурната се намалява до 160 градуса и се допича за още около 60 мин., като последните 30 мин. се отстранява фолиото и рулото се залива през 15 мин. със соса от тавичката, за да се получи запечена коричка.
Готовото контрафиле се изважда и се охлажда до умерена температура, за да може да се нареже без да се разкъса. Поднася се с гореща гарнитура.