Начин на приготвяне
Първо сварявам ориза в съотношение 1 към 2 във подсолена вода с щипка индийско орехче. Оставям до пълно изстиване на ориза /може да сварите от предния ден/.
Омесвам каймата с изстиналия ориз и с останалите посочените продукти в рецептата. Оставям в хладилник за 30 минути каймата да поема ароматите. Оформям големи топки от овкусената кайма и подреждам в подходяща обла тава.
Нарязвям стария лук на полумесеци, тиквичката и патладжана на кубчета, като патладжанът престоява в подсолена вода до отстанявяне на горчивината, чушките нарязвам също на по едри парчета, зеления лук и чесън също.
В мазнина задушавам стария лук до прозрачност, изваждам от тигана и във същата мазнина пържа подсушените останали зеленчуци, като в края прибавям зеления лук и чесън.
Прибавям 1 л брашно, малко хладка вода и накрая доматите и бялото вино.
Задушавам до изпаряване на алкохола и връщам обратно задушения лук при яхнията.
С помощта на черпак изсипвам от полуготовата яхния и разпределям около кюфтетата.
Отгоре нарязвам от билките и мятам във фурнана за около час. По желание след изпичането и леко охлаждане отново поръсете от свежите билки!
Бележка: Това е напълно моя имровизация със свежи билки от градината- получи се голяма вкусотия!