Начин на приготвяне
Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа. Направете кладенче и сложете яйцата, олиото, оцет и млякото. Замесете гладко и меко тесто и оставете да почине за 30 мин.
От полученото тесто оформете на фитил и го разделете на 21 равни части. Оформете на топки и разточете на малки кори с големина на малка чиния. Разделете корите на три купчинки, като във всяка купчинка трябва да има по 7 бр. кори.
Вземете първата купчинка, поставете едната кора на масата, поръсете с нишесте и се покрива с втората, пак се поръсва с брашно и така следват останалите до последната седма кора. Вземете точилка и разточете цялата купчинка на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще печете.
Намажете тава с малко масло и сложете получената кора, поръсете с половината от орехите. Следва втората купчинка, като се процедира по същия начин. Слага се едната кора, поръсва се с нишесте, порива се с втората и така до седмата. Цялата купчинка се разточва на голяма кора и се слага в тавата върху орехите.
Поръсете с останалите орехи.
С третата купчинка направете като с предишните две. Разточете на една голяма кора и сложете в тавата.
Нарежете баклавата по избор, аз използвах малки рингове или чашки за ракия и направих малки кръгове в средата. След това направих разрези с разстояние, наподобяващи слънчеви лъчи, и в края оформих малки триъгълничета.
Разтопете маслото и залейте баклавата, размажете го с чета, така че цялата баклава да се напои с масло.
Загрейте фурната и печете баклавата на 170 градуса до златист цвят. Извадете и оставете да се охлади.
Направете захарен сироп, като в тенджера сложите захарта и водата. Кипнете, разбъркайте, добавете сока на половин лимон и две три зрънца кардамон и оставете на котлона за 10-15 мин до сгъстяване и образуване на захарен сироп.
С горещия сироп полейте изстиналата баклава, като трябва да махнете кардамона.
Оставете да се сиропира за едно денонощие.
Коментари