Ориенталска яхния

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Ориенталска яхния8 / 8
06/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Вкусна, като излязла от приказка от 1001 нощ - уникална ориенталска яхния"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 1 кг /моята беше смес от биволско и свинсо месо/
  • ориз - 1 к.ч. Баланс
  • яйца - 1 бр.
  • индийско орехче - щипка
  • черен пипер - млян
  • риган - сух
  • чубрица - ронена
  • сол
  • пушен червен пипер - на вкус
  • За яхнията
  • тиквички - 1 бр.
  • патладжани - 1 бр.
  • чушки - 1 зелена
  • чушки - 1 червена
  • лук - 2 големи глави стар лук
  • пресен чесън - 1 връзка
  • зелен лук - 1 връзка
  • брашно - 1 с.л.
  • домати - 800 г от консерва с босилек
  • захар - 1 ч.л.
  • бяло вино - 150 мл
  • мащерка
  • майорана
  • босилек
  • мента
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - за задушаване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварявам ориза в съотношение 1 към 2 във подсолена вода с щипка индийско орехче. Оставям до пълно изстиване на ориза /може да сварите от предния ден/.

Омесвам каймата с изстиналия ориз и с останалите посочените продукти в рецептата. Оставям в хладилник за 30 минути каймата да поема ароматите. Оформям големи топки от овкусената кайма и подреждам в подходяща обла тава.

Нарязвям стария лук на полумесеци, тиквичката и патладжана на кубчета, като патладжанът престоява в подсолена вода до отстанявяне на горчивината, чушките нарязвам също на по едри парчета, зеления лук и чесън също.

В мазнина задушавам стария лук до прозрачност, изваждам от тигана и във същата мазнина пържа подсушените останали зеленчуци, като в края прибавям зеления лук и чесън.

Прибавям 1 л брашно, малко хладка вода и накрая доматите и бялото вино.

Задушавам до изпаряване на алкохола и връщам обратно задушения лук при яхнията.

С помощта на черпак изсипвам от полуготовата яхния и разпределям около кюфтетата.

Отгоре нарязвам от билките и мятам във фурнана за около час. По желание след изпичането и леко охлаждане отново поръсете от свежите билки!

Бележка: Това е напълно моя имровизация със свежи билки от градината- получи се голяма вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: