Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Празнично Гергьовско агнешко, обвито с було

Празнично Гергьовско агнешко, обвито с було

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Празнично Гергьовско агнешко, обвито с було
Снимка: Невена Блажева Иванова
8 / 9
07/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
6
"Празнична гозба, която несъмнено трябва да присъства на всяка трапеза"

Необходими Продукти

  • агнешки кош
  • агнешко бутче
  • агнешка плешка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - микс
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • зехтин - 1 к.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • бира - 200 мл
  • зелении
  • джоджен
  • девесил
  • мента
  • естрагон
  • калоферче
  • розмарин
  • моркови - 7 - 8 бр.
  • гъби - 500 г
  • За пълнежа на агнешкия кош
  • агнешки дреболии - комплект с чревца
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • лук - 3 глави
  • зелен лук
  • печурки - 500 г пресни
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - пушен
  • билки - джоджен, девисил, естрагон, мента, калоферче
  • мазнина - за задушаване
  • було - за обвиване на коша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме пълнежа, а именнно:

Измитите агнешки дреболии и чревцата се попарват, изхвърля се водата, долива се топла, сваряват до готовост и се нарязват на дребно.

Всички зеленчуци се нарязват на ситно. В няколко лъжици мазнина се задушават последователно кромидът, гъбите, морковът, чесънчетата, оризът - като се долива и малко вода, за да я поеме ориза, прибавяме и дреболиите.

В края на задушаването прибавяме зеления лук и домата /ако нямате пресен използвайте консерва/.

Овкусяваме със солта, пипера прибавяме и наситнените билки.

Доливаме с 4-5 чаши вода и сваляме от огъня, като захлупваме с капак оризът напълно да набъбне.

След охлаждане на сместа пълним овкусения със сол, черен и червен пипер агнешки кош и обвиваме с булото. Слагаме в подходяща тава, като на дъното сме наредили от зелениитe.

Месото насечете на порции, измийте и подсушете с памучна кърпа. Посолете със сол и смелете от микса с пиперите. Втрийте солта и пипера с ръце в месото.

В подходяща дълбока купа смесете червения пипер, брашното, бирата и зехтина. Разбъркате всички тези продукти.

Потопете всяка порция месо, оваляйте в сместа и оставете в купата. Около месото накъсайте от билките, покрийте със свежо фолио и оставете за една нощ в хладилник.

Гъбите и морковите почистете и измийте. Гъбите оставете цели, а морковите разрежете на три. Овкусете ги със сол и микса от пипера.

В тавата при напълнения агнешки кош, сложете част от морковите и гъбите, наредете овкусеното месо, около него наредете и останалата част от моркови и гъби, долейте внимателно около месото бира и една чаша вода, завийте тавата с алуминиево фолио и сложете във фурната да се пече.

В началото фурната е на максимална температура, след 20 минути намалявате на 180 градуса. Колкото повече месото се пече на ниска температура, толкова по-крехко и сочно е то. Печете 120 мин.

Отстранете фолиото и поливайте месото с получения сос. Допечете още 10 -15 минути без фолио, като периодично поливате със соса. Печете до желания цвят и загар. Извадете месото и оставете да почине 20 мин.

Поднесете порциите месо с плънката и подходяща напитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: