Начин на приготвяне
Фурната се включва да се загрява на максимална температура. Тавата с олиото се слага във фурната да се загрее и в него се запържва леко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те.
Следва измитият хубаво със студена вода ориз, пържи се докато стане стъклен. Накрая се прибавя измитият булгур. Пържи се 1-2 минути, прибавя се червеният пипер, обърква се хубаво и цялата смес се залива с 6 купи агнешки бульон.
Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязания джоджен и девесил. Аз обикновено оставям и по 2 стръка цели от тях, които слагам накрая отгоре върху дроб сармата. Може също така да се сложи и чаена лъжичка сушена чубрица. Досещате се, че всичко е въпрос на предпочитания, вкус и традиции.
Разбърква се добре. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече на 250 градуса.
След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно дроб сармата.
Вкусна е както топла, така и студена. Сервира се и като самостоятелно ястие, и като гарнитура към агнешки порции, поднесени с пресен чесън.
Върви чудесно със студена бира или хубаво бяло вино!
Добър апетит!
* 1 купа=350 мл