Начин на приготвяне
В 2 тавички с диаметър 18-19 см слагаме задължително хартия за печене и леко намазняваме.
В купа сипваме всички сухи съставки и объркваме добре.
След това прибавяме течните (водата може да бъде и топла и студена).
Отново объркваме добре с дървена лъжица.
Разпределяме сместа в двете тавички по равно.
Печем на 150 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути всеки блат.
Оставяме за 5-10 минути изпечените блатове в тавите и тогава и внимателно ги изваждаме.
След като се охладят, ги разрязваме с помощта на остър нож и правим 4 блата.
За крема разбиваме сметаната на твърд сняг.
В друга купа разбиваме крема сирене и заквасена сметана, за да няма бучки.
Изцеждаме суроватката от заквасената сметана предварително.
Смесваме двата крема и добавяме ментовия сироп. Разбъркваме добре до получаване на гладка консистенция.
Сглобяваме тортата в подходящ поднос или тортена чиния.
Слагаме ринг от форма с падащо дъно.
Редуваме блат, крем и завършваме с крем (отделяме малко от крема за украса).
Прибираме в хладилник за няколко часа тортата. Най-добре е да са 24 по възможност.
След това махаме ринга и заглаждаме тортата от всички страни.
За глазурата разтапяме шоколада на водна баня, начупен на парченца, течна сметана и 2-3 капки олио за блясък.
Оставяме да се охлади леко. Заливаме нашата торта с глазурата.
Украсяваме по желание готовата шоколадова торта.
Поднасяме шоколадова торта с ментов сироп добре охладена.
Източник: Цветомира Иванова - Кулинарна мрежа