Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта с ментов сироп

Шоколадова торта с ментов сироп

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Шоколадова торта с ментов сироп
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 4
18/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Обожаваме вкуса на тази торта, комбинация от шоколад и мента - истински разкош"

Необходими Продукти

  • За блатове
  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • вода - 1.4 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • какао - 1/3 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1.5 ч.л.
  • ванилия - 2 ампулки
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • крема сирене - 200 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • сметана - 300 мл течна, сладка, за разбиване
  • ментов сироп - 100 мл /може да се замени с капки ментова есенция и зелена сладкарска боя/
  • За глазурата
  • шоколад - 100 г черен с ментов пълнеж
  • сметана - 70 мл сладка, течна
  • олио - 2 - 3 капки за блясък (може и 1 ч.л. масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 2 тавички с диаметър 18-19 см слагаме задължително хартия за печене и леко намазняваме.

В купа сипваме всички сухи съставки и объркваме добре.

След това прибавяме течните (водата може да бъде и топла и студена).

Отново объркваме добре с дървена лъжица.

Разпределяме сместа в двете тавички по равно.

Печем на 150 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути всеки блат.

Оставяме за 5-10 минути изпечените блатове в тавите и тогава и внимателно ги изваждаме.

След като се охладят, ги разрязваме с помощта на остър нож и правим 4 блата.

За крема разбиваме сметаната на твърд сняг.

В друга купа разбиваме крема сирене и заквасена сметана, за да няма бучки.

Изцеждаме суроватката от заквасената сметана предварително.

Смесваме двата крема и добавяме ментовия сироп. Разбъркваме добре до получаване на гладка консистенция.

Сглобяваме тортата в подходящ поднос или тортена чиния.

Слагаме ринг от форма с падащо дъно.

Редуваме блат, крем и завършваме с крем (отделяме малко от крема за украса).

Прибираме в хладилник за няколко часа тортата. Най-добре е да са 24 по възможност.

След това махаме ринга и заглаждаме тортата от всички страни.

За глазурата разтапяме шоколада на водна баня, начупен на парченца, течна сметана и 2-3 капки олио за блясък.

Оставяме да се охлади леко. Заливаме нашата торта с глазурата.

Украсяваме по желание готовата шоколадова торта.

Поднасяме шоколадова торта с ментов сироп добре охладена.

Източник: Цветомира Иванова - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: