Начин на приготвяне
Месото се нарязва с костите на парчета. Измива се добре на течаща вода, после се залива с 3 литра студена вода в голяма тенджера заедно с глава лук. Ако има ципи, се отделят.
Поставя се тенджерата на котлона и се вари на умерен огън без капак. Когато се образува отгоре пяна, с решетъчна лъжица се припенва.
Свареното месо се изважда, бульонът се прецежда. Ако месото е шилешко или овче, се вари по дълго време.
Връщаме месото в бульона заедно с карантията и добавяме дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Варенето продължава на тих огън още малко, докато месото само се отдели от кокала.
Сервираме курбана горещ, като първо се загребва с черпак от дъното с месото, после се сипва малко чорба и накрая малко от мазното отгоре. Така се сипва по нашенски.
Добър апетит, бъдете здрави!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за курбан като тази класическа курбан чорба.
Коментари