Начин на приготвяне
Агнешко месо се нарязва с костите на средни парчета.
Измива се добре на течаща вода многократно. После се залива със студена вода, да се покрие месото.
Водата трябва да е 8-10 см над месото. Вари се в подходяща тенджера. Ако има ципи, се отделят. Ако месото е от шиле, може да се накисне за 1 час в съд със студена вода.
Поставя се тенджерата на котлона и се вари на средна степен. Когато се образува отгоре пяна, с решетъчна лъжица се премахва.
Свареното месо се изважда, бульонът се прецежда. Ако месото е шилешко или овче, се вари по дълго време до готовност.
Преди готовност се добавяме дафинов лист, черен пипер, бахар и солта на вкус. Варенето продължава на тих огън още малко, докато месото само се отдели от кокала.
Месото се сервира в дълбоки чинии, поръсено с магданоз.
Това е рецепта за агнешки курбан за здраве.
Консумира се бистър агнешки курбан със салата и чаша студена ракия.