Начин на приготвяне
Замесете тесто от брашното, солта и водата. Оставете го за около 20 минути, за да си почине.
В купа разбийте яйцата, добавете натрошеното сирене, млякото със содата, брашното и солта. Разбъркайте.
Разделете тестото на две топки, като едната е по-голяма.
Разточете голямата топка на тънка кора.
Намажете дъното на подходяща тава за печене обилно с масло.
Поставете кората, като оставите крайчетата да висят. Изсипете плънката и полейте с масло.
Разточете и другата топка на тънка кора. Поставете я внимателно върху плънката. Загънете крайчетата от долната кора и оформете, като покриете плънката от всички страни. Намажете с масло.
Сложете тавата във фурната и включете долен реотан за около 10-15 минути на 180 градуса.
След това включете и горните реотани и допечете до златисто.
Може да изпечете на плоча, като обърнете баницата и допечете и от другата страна.
Родопският Брашненик е много вкусен.