Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Родопски Брашненик

Родопски Брашненик

Родопски Брашненик
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Отваряме книгата със Страхотни български рецепти и се спираме на този Родопски Брашненик"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • брашно - 150 г
  • краве сирене - 200 г
  • сода бикарбонат - 15 г
  • сол - 15 г
  • За корите
  • брашно - 200 г бяло
  • сол - 10 г
  • вода - около 100 мл
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от брашното, солта и водата. Оставете го за около 20 минути, за да си почине.

В купа разбийте яйцата, добавете натрошеното сирене, млякото със содата, брашното и солта. Разбъркайте.

Разделете тестото на две топки, като едната е по-голяма.

Разточете голямата топка на тънка кора.

Намажете дъното на подходяща тава за печене обилно с масло.

Поставете кората, като оставите крайчетата да висят. Изсипете плънката и полейте с масло.

Разточете и другата топка на тънка кора. Поставете я внимателно върху плънката. Загънете крайчетата от долната кора и оформете, като покриете плънката от всички страни. Намажете с масло.

Сложете тавата във фурната и включете долен реотан за около 10-15 минути на 180 градуса.

След това включете и горните реотани и допечете до златисто.

Може да изпечете на плоча, като обърнете баницата и допечете и от другата страна.

Родопският Брашненик е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: