Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се с миксер за по-голямо удобство, но може и да се измеси тестото на ръка.
Ако се ползва жива мая, е необходимо да се натроши в топлото мляко и да се остави да шупне.
Маслото и прясното мляко се загряват на котлон до 40 градуса. Свалят се от котлона и се прибавя натрошената свежа мая. Разбърква се и се оставя да шупне за 10 мин.
Готовата мая се изсипва в купата на миксера, прибавят се яйцата, захарта, ваниловата захар и брашното на два пъти.
Замесва се на ниска скорост на миксера и след като се образува грубо тесто, се добавя и останалото брашно. Измесването в началото е на бавна скорост, докато се приеме брашното изцяло, а след това на средна за около 3 до 4 мин.
Ако тестото е прекалено меко и лепнещо, може да се добавят внимателно лъжица по лъжица още малко - от 3 до 4 с.л. брашно. При мен добавянето беше около 3 с.л. Тестото ще се отлепи от стените на купата, изважда се и се поставя в леко намаслена купа с масло за около 40 мин.
Втасалото тесто се измерва на кантарче /при мен беше 1185 г/ и се разделя на 24 равни части - или около 50 г всяко парче тесто.
От всяко парче се оформя фитил с дължина 30-40 см. Завива се във формата на подкова, без да се разрязва горната му част, усукват се един в друг, а след това с ръце малко се издължава, като дясната ръка разтегля и усуква нагоре, а лявата разтегля и усуква надолу.
Двата края на тестото отгоре се кръстосват в ляво и дясно, или обратно. По този начин се оформя и бретцел, може да си погледне рецептата, ако нещо не е ясно с оформянето.
Подреждат се в тавата, оставят се да втасат отново за около 15 мин.
Пече се на 170 градуса за около 10-12 мин.
Допълнителната бучка масло се разтопява и когато се извадят кифлите от фурната, още горещи се намазват обилно с разтопеното масло и се поръсват обилно с по-едра бяла захар.
Традиционните шведски захарни кифлички (Sockerkringla) са много вкусни!