Захарни мекички

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Захарни мекички
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Нищо не може да се сравни с миризмата на току що изпържени мекички рано сутрин!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - половин кубче прясна
  • вода - 100 мл хладка
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • кисело мляко - 400 г гъсто над 3%
  • брашно - около 700 г
  • за поръсване
  • пудра захар
  • за пържене
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода със захарта и оставете да шупне.

В купа разбийте яйцата, сложете щипка сол и киселото мляко.

Щом маята се активира и удвои обема си, добавете я в купата, разбъркайте и започнете да добавяте по малко брашно.

Замесете меко тесто, като прибавяте от брашното и месите до получаване на еластична тестена топка.

Ако брашното ви се стори повече, не го слагайте цялото, ако е по-малко, добавете още, всяко брашно поема различно количество течност, така че го преценете.

Покрийте купата с фолио и оставете за час да втаса и увеличи обема си.

Загрейте олиото в тиган на котлона, с леко намазнени ръце взимайте част от тестото и с помощта на ръцете го разтегляйте от средата към края като оформяте мекички.

Пържете на средна температура за няколко минути от двете страни.

Извадете ги в чиния с хартия да поеме мазнината и поръсете с пудра захар.

Също толкова вкусни стават и със сладко или сирене.

Опитайте :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: