Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Печени Ябълки»Пълнени ябълки със стафиди в тесто

Пълнени ябълки със стафиди в тесто

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432401401664
Пълнени ябълки със стафиди в тесто1 / 2
10/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • маргарин - 100 г
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 - 2 с.л. ледено студена
  • ябълки - 4 бр
  • За пълнежа
  • стафиди
  • захар
  • Карамелен сос
  • маргарин - 50 г
  • захар - 150 г
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • ром - 1 с.л. или няколко капки есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, маргаринът и захарта се разтриват бързо на едри хлебни трохи. Добавя се водата и много бързо се захваща тесто. Покрива се и престоява в хладилник за няколко часа. Тестото е чупливо и се къса.

След като се извади от хладилника, се сели на 4 части и всяка се поставя между два листа фолио /найлон/ и се точи на много тънка палачинка, много по-голяма от ябълката. В средата на палачинката се поставя почистената от семената цяла ябълка.

Вътре се пълни със стафиди и малко захар и се увива в палачинката с помощта на фолиото и като се оформят красиви ръбчета. Редят се в тавичка и се пекат 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

Изпечените ябълки внимателно се разрязват на две и се поливат с карамеления сос.

Карамеленият сос се приготвя, като в разтопения маргарин се пържи захарта, докато придобие карамелен цвят. Оттегля се да се охлади малко, преди да се стегне, се залива с вода, добавя се и ром и се кипва. Охлажда се и с него се заливат ябълките.

Маргаринът може да се замести с краве масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: