Начин на приготвяне
Глухарчето (радика, глушка, жълта мечка, капикос, маслениче, жълтиче) е многогодишно растение. Среща се по песъчливи и тревисти места, край потоци, паркове и полянки.
В случая използваме надземната му част, т.е. цветовете на растението.
Берат се по време на цъфтежа, задължително от чисти места.
Цветовете не се мият. Изсушават се на сянка, подредени върху чиста памучна покривка, при допустима влажност на въздуха 13 %.
По-бързо се сушат цветовете, ако ги накъсате.
2 с.л. от цветовете се слагат в 500 мл. гореща вода. Отварата ври 5 минути.
Прецеденият чай се пие по 100 мл преди ядене 3 или 4 пъти дневно. Подсладете при необходимост.
Желателно е курсът на прием на чая от глухарче да продължи 30 - 40 дни.
Надземната част на растението подобрява функциите на черния дроб, действа жлъчегонно, укрепва и тонизира организма.
Глухарчето усилва действието на подстомашната жлеза, т.е. повишава отделянето на инсулин, затова е подходяща при леки форми на диабет. Намалява количеството на холестерол в кръвта.
Билката се прилага и при стомашно-чревни смущения, анемия, регулира кръвното налягане.
Коментари