Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Парфе»Шоколадово-ванилово парфе с череши

Шоколадово-ванилово парфе с череши

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432431885
Шоколадово-ванилово парфе с череши1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • череши - 500 г
  • захар - 4 с.л.
  • вода - 2 - 3 с.л.
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • течна сметана - 300 мл
  • шоколад - 100 г
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • ванилия
  • суха сметана - 1 пак.
  • прясно мляко - 150 мл
  • желатин - 1 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените череши от костилките се посипват в 3-4 с.л. захар и 2-3 с.л. вода и се кипват, но не се преваряват, а само да се разтопи захарта. Охлаждат се.

Жълтъците се разбиват със захарта, докато избледнеят и удвоят обема си. При непрекъснато бъркане се долива горещата течна сметана. Прехвърля се в тенджера и при непрекъснато бъркане се сгъстява на котлон.

Шоколадът се разтопява с 1 с.л. прясно мляко. По голямата част от разтопения шоколад се размесва с половината от охладения крем, а в другата половина от крема се добавя ванилия.

Разбива се сухата сметана с прясното мляко по указание на пакетчето, след като се е разбила добре, се смесва с желатина, който е предварително накиснат във вода и разтопен на водна баня.

Сместа със сметаната и желатина се разпределя между двата крема, разбъркват се и се оставят да постегнат за около 10 минути.

Десертът се оформя в чаши. На дъното се поставят череши, следва бял крем, след това череши, шоколадов крем, череши, разтопен шоколад, череши и бяло парфе.

Най-отгоре се слага от разтопения шоколад и череши за декорация. Охлажда се много добре в хладилник преди сервиране.

Трайността му е 2-3 дни, покрит с фолио и в хладилник

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: