Начин на приготвяне
В купа смесваме ябълковия оцет и соевия сос.
Настъргваме джинджифила и чесъна на едро. Разрязваме лютата чушка на две по дължина и отстраняваме семенната част.
Накъсваме на едро листата от кориандъра.
Смесваме солта, черния пипер и кърито. Обтриваме добре пилешкото месо. Поставяме ги в тавичка. Върху бутчетата поръсваме с аромати - джинджифила, чесъна и кориандъра.
Заливаме със сосовете, добавяме дафина. Поставяме месото в хладилник да се маринова за 2 часа.
За приготвянето на ориза ни е необходимо да загреем зехтина в нагорещена тенджера.
Сотираме нарязаните на ситно чесън и лук. Овкусяваме със сол и черен пипер. Прибавяме кокосовите стърготини, предварително запечени в сух тиган (моите са пресни, домашно съхранени и затова топлинната им обработка е излишна).
Добавяме ориза и разбъркваме добре, докато той промени цвета си. Добавяме граха и пилешкия бульон. Захлупваме съда и готвим около 15 минути на слаб огън, докато течността се абсорбира напълно.
Оставяме ориза да почине, покрит с памучна кърпа, а върху нея - капака от съда.
Пилешкото месо поставяме в нагорещен тиган със зехтин, задължително с кожата на долу. Запечатваме ги до златисто от двете страни.
Добавяме соса от марината и вода. Захлупваме съда и готвим на умерен огън около 15 минути.
Отхлупваме капака и оставяме соса да се редуцира почти напълно.
Поднасяме пилешкото бутче, гарнирано с ориз и грах. Поливаме с божествения ароматен сос и поръсваме с кокосови стърготини.
Аранжираме с листа кориандър и лайм.
Коментари