Начин на приготвяне
Първо, нарязваме пилето на порции. Сваряваме до полуготовност в подсолена вода заедно с глава лук и морков.
Изваждаме порциите, подреждаме в подходяща обла тава, а бульона прецеждаме и използваме за супа и при приготвянето на ориза.
В дълбок тиган запържваме ситно нарязяни двете глави лук и настъргания морков, добавяме и ориза.
След като стане прозрачен, добавяме 2 чаши от прецедения бульон и две чаши вода. Не използвам само бульон, за да не стене оризът прекалено мазен - все пак пилето е домашно и пусна доста мазнина.
Добавям и двете бульончета, кърито и куркумата. Подправям, ако е необходимо, със сол. Добавям дафиновия лист, бахара и зърната черен пипер.
Прехвърлям ориза в тавата около порциите пиле.
Разполовявам черитата и подреждам отгоре на ястието. Мятам във фурна да се пече до приятен загар на месото и слънчево жълто на ориза.
След изпичането похлупвам тавата с по-голяма и оставям ориза да набъбне и поеме всичката вода и бульон.
Вкусно да ви е!
Коментари