Оризово изкушение

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Оризово изкушение
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За ориза
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • сол
  • червен пипер
  • За каймата
  • кайма - 500 г
  • зехтин - 5 с.л.
  • чесън - 2 стръка (пресен)
  • яйце - 1 бр.
  • сол
  • чубрица - 1 с.л.
  • домати - 2 бр. (средни)
  • За соса
  • зехтин - 5 с.л.
  • див чесън - 1 връзка
  • риган - 1 ч.л. (сух)
  • сол - 1 щипка
  • домати - 1 консерва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на ориза. За целта го измиваме и заливаме с горещата вода. Слагаме на котлона и го оставяме да заври.

След като това стане, добавяме почистения, измит и настърган морков, както и подправките. Разбъркваме добре, намаляваме огъня и оставяме да къкри, докато оризът поеме водата. Консистенцията трябва да е като за ризото. Тогава снемаме от огъня и оставяме настрана да изстива.

Следва приготвянето на каймата. Загряваме зехтина в тиган и прибавяме каймата към него. Когато се запържи, добавяме и ситно нарязания чесън, чубрицата и солта. Разбъркваме и оставяме така за 2-3 мин., а след това чукваме яйцето вътре и започваме да бъркаме енергично с вилица за около минута. Махаме от котлона.

Взимаме тава и я застиламе с хартия за печене. Избираме си ринг с подходящ диаметър и го поставяме в 1-я край на тавата. Загребваме от поизстиналия ориз с лъжица и го прехвърляме в ринга. Натискаме добре, за да се получи плътен основен пласт. След това загребваме от каймата и я разпределяме върху ориза. Отново натискаме внимателно. Третият пласт е отново от сварения ориз, тук вече трябва да внимавате повече с натискането. След това леко вдигаме ринга нагоре и т.н. ни конструкция е готова.

Процедурата се повтаря и с останалите порции (в зависимост от големината на ринга Ви, аз направих 4 порции).

Украсяваме с резенчета домат и поливаме с малко зехтин. Печем на 180 градуса за 15-20 мин.

За приготвянето на соса загряваме зехтина в тиган и прибавяме ригана, да се запържи за 2-3 мин. След това добавяме измития и накъсан див чесън. Разбъркваме и изливаме консервата домати. Овкусяваме със сол и намаляваме огъня. Оставяме да къкри, докато се сгъсти (при мен 10-на мин.). Махаме от огъня и пасираме.

Оризовото изкушение се сервира в чиния (прехвърляме го от тавата с помощта на подходящ прибор) заедно с доматения сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: