Начин на приготвяне
Замесете гладко тесто от изброените продукти за него. Семената са по желание, те правят пицата по- оригинална и интересна. Оформете на топка и оставете да втаса на топло за 30-40 минути.
През това време си пригответе плънката. Накълцайте или блендирайте заедно лука, целината и чесъна. Сложете ги да се запържват на тих до умерен огън в зехтина с щипка сол. Разбърквайте от време на време.
Нарежете моркова на ситни кубчета и прибавете към пържещите се зеленчуци. След 2-3 минути сипете каймата с виното и бъркайте докато стане на трохи и алкохолът се изпари. Тогава сложете доматите или доматеното пюре, захарта и малко сол и бульончето. Добавете и подправките и гответе на бавен огън до сгъстяване на сосчето и изпаряване на течността.
Втасалото тесто разточете на тънка кора с обла или правоъгълна форма. Разпределете от плънката, филираните гъби, прошутото и поръсете с настърганата моцарела.
Печете до зачервяване на крайчетата на тестото на 200 градуса в предварително загрята фурна (около10 минутки).
След изваждане от фурната поръсете с пармезан на прах или люспи и по желание украсете с листа пресен босилек.
Добър апетит!