Начин на приготвяне
Замесете гладко и еластично тесто от изброените продукти, добавяйте си още брашно в процеса на месене, ако е необходимо, но внимавайте тестото да не стане прекалено твърдо. Оставете го да почине 30 минути.
Пригответе плънка, запържвайки пресния лук, накълцан на ситно, с каймата, бекона, нарязан на кубчета, и доматения сос. Бъркайте, за да стане на трохи и подправете със сол и подправките.
На набрашнен плот разточете тънка кора и изрязвайте кръгчета с диаметър около 4-5 см. или както ви харесва да бъдат големи пелмените. Другият вариант е просто да си късате топчета от тестото с приблизителна големина колкото орех и да ги разточвате на тънко кръгче (не и прекалено тънко, за да не се къса).
Поставяйте в средата на всяко от плънката и прегъвайте във форма на полумесец, след това съединявайте двата му края образувайки кръг. Прищипвайте добре краищата, за да не се отлепват.
Поставете обилно количество подсолена вода да заври на умерен към силен огън и пускайте по няколко от пелмените, толкова че да си плуват свободно и да не залепват един за друг. Варете 5 минути (ще изплуват на повърхността) и изваждайте в чиния покрита с кухненска хартия. Поръсвайте или намазвайте със зехтин, за да не изсъхват.
В тенджерка разтопете маслото и пържете за кратко отцедените пелмени от двете страни до много лек загар. Правете го на два три пъти, а не всичките наведнъж. Когато са готови и последните налейте сметаните, сложете сол на вкус и щом течността закъкри (на слаб огън) сложете и другите пелмени.
Разбъркайте леко да се разнесе равномерно сметановият сос по тях и след минута две сервирайте поръсени със червен пипер.
Страхотна вкусотия!
Коментари