Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пелмени»Пелмени Пържени с масло и сметанов сос

Пелмени Пържени с масло и сметанов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пелмени Пържени с масло и сметанов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
20/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Пържени, защото така са най-вкусни"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 г + за поръсване на плота
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 100 мл
  • сол - 2 щипки
  • За плънка
  • кайма - 200 г свинска
  • бекон - 80 г
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • сол - 2 щипки
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • пресен лук - 2 стръка
  • лют пипер - по желание
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • Още
  • масло - около 80 г
  • готварска сметана - 500 мл
  • заквасена сметана - 3 с.л. или на вкус
  • зехтин - за поръсване
  • сол - на вкус
  • червен пипер - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете гладко и еластично тесто от изброените продукти, добавяйте си още брашно в процеса на месене, ако е необходимо, но внимавайте тестото да не стане прекалено твърдо. Оставете го да почине 30 минути.

Пригответе плънка, запържвайки пресния лук, накълцан на ситно, с каймата, бекона, нарязан на кубчета, и доматения сос. Бъркайте, за да стане на трохи и подправете със сол и подправките.

На набрашнен плот разточете тънка кора и изрязвайте кръгчета с диаметър около 4-5 см. или както ви харесва да бъдат големи пелмените. Другият вариант е просто да си късате топчета от тестото с приблизителна големина колкото орех и да ги разточвате на тънко кръгче (не и прекалено тънко, за да не се къса).

Поставяйте в средата на всяко от плънката и прегъвайте във форма на полумесец, след това съединявайте двата му края образувайки кръг. Прищипвайте добре краищата, за да не се отлепват.

Поставете обилно количество подсолена вода да заври на умерен към силен огън и пускайте по няколко от пелмените, толкова че да си плуват свободно и да не залепват един за друг. Варете 5 минути (ще изплуват на повърхността) и изваждайте в чиния покрита с кухненска хартия. Поръсвайте или намазвайте със зехтин, за да не изсъхват.

В тенджерка разтопете маслото и пържете за кратко отцедените пелмени от двете страни до много лек загар. Правете го на два три пъти, а не всичките наведнъж. Когато са готови и последните налейте сметаните, сложете сол на вкус и щом течността закъкри (на слаб огън) сложете и другите пелмени.

Разбъркайте леко да се разнесе равномерно сметановият сос по тях и след минута две сервирайте поръсени със червен пипер.

Страхотна вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Vannq88
Vannq88
Страхотна вкусотия
21.05.2018 17:34
1
1
Покажи всички подкоментари