Начин на приготвяне
Сипете брашното и солта в купа и добавете студената вода. Разбъркайте и омесете с ръце меко и еластично тесто. Добавете при необходимост още брашно или още вода. Оставете тестото да почине около 20 мин.
Направете плънката, като нарежете бялата част на праза на ситно и я добавите към каймата. Добавете подправките, сусамовото олио, овкусете със сол и омесете каймата.
Разделете тестото на 12-14 топчета. Разточете всяко на тънко кръгче.
Поставете от каймата и прихлупете на полумесец. Залепете, краищата като се опитате да налепите едната страна на плисе към другата.
Направете всички пелмени, като ги подреждате върху набрашнена повърхност.
Загрейте олиото и изпържете пелмените за по около 3-4 мин от всяка страна.
Сервирайте горещи със соев сос или друг сос за потапяне.
* Готовата китайска смес за пелмени съдържа канела, звезден анасон, шарен пипер, див копър, карамфил, джинджифил.