Начин на приготвяне
Настържете тиквата на едро ренде и я смесете със смлените орехи и канела. Маслото се разбива със захарта да стане на пухкав крем и се прибавят жълтъците един по един. Белтъците се слагат в отделен съд.
Пресява се брашното с бакпулвера. В сместа се добавя на части брашно и кисело мляко, докато сместа поеме всичко, като вече бъркаме тестото с шпатула или дървена лъжица. Прибавяме и тиквената смес и внимателно разбъркваме и накрая сипваме разбитите на сняг белтъци, като разбъркваме отдолу нагоре.
В подмазана и набрашнена тортена форма изсипваме тестото, разпределяме го равномерно и печем в загрята фурна на 220°C за 45 мин, като след първите 10 мин намаляваме на 180°C.
Пробваме с шишче (дървено) или клечка за зъби. Захарта за глазура стопяваме до светъл карамел, дърпаме от огъня и прибавяме сметаната внимателно, защото пръска, връщаме на котлона, за да се разтопи карамелът.
Извадената от формата и охладена торта се залива с карамела от средата навън, поръсва се с ядките.
П.П. Може да се хапва и без глазура, поръсена с пудра захар, но с глазурата е по-фина.