Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Есенна Торта с Ябълки

Есенна Торта с Ябълки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Есенна Торта с Ябълки
Снимка: marcheva14
1 / 3
02/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Мечтаната торта не може да се купи, тя трябва да се направи с много любов и една изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • МАСЛЕН БЛАТ
  • брашно - 350 г
  • захар - 100 г, кристал
  • масло - 100 г, стайна температура
  • яйца - 2 бр. L
  • ванилена захар - 1 пакетче (10 г)
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • КРЕМ
  • прясно мляко - 500 мл, пълномаслено
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 5 с.л. кристал
  • царевично нишесте - 3 с.л.
  • ванилия - 1 шушулка (1 ч.ч. екстракт ванилия)
  • канела - пръчка
  • ПЪЛНЕЖ
  • ябълки - 3 бр.
  • захар - 1/2 с.л., кристал
  • канела - 1/4 ч.л.
  • ром - 1 капачка
  • вода - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 175-180 градуса

Тортена форма с диаметър 24 см, намаслена и покрита с хартия за печене.

Започва се с приготвянето на крема за тортата. Смесват се жълтъците със захарта, разбиват се до сгъстяване с телена бъркалка, добавя се нишестето и 4 с.л. студено прясно мляко. Разбърква се до гладка смес.

Сгорещява се млякото на котлон заедно с пръчката канела и разполовената шушулка ванилия или ванилия екстракт до точка на кипене. Сваля се от котлона и 1 ч.ч. се налива на струйка към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.

Цялата смес се връща обратно при останалото горещо мляко и се връща обратно на котлона. Сварява се на тежък крем за около 3-4 мин при непрекъснато разбъркване.

Сваля се от котлона, изсипва се в намокрена със студена вода плоска тава, покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно.

Ябълките се почистват и се нарязват на филийки не много тънко. Поставят се в тиган заедно със захарта на умерена температура. Задушават се с капачка ром/коняк и 2-3 с.л. вода. Готвят се до омекване. Свалят се от котлона и се охлаждат.

В купа се смесват всички сухи съставки - брашното с бакпулвера, ванилената захар и захарта. Разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се мекото масло на кубчета, лимоновата кора и се разбърква, докато маслото се усвои напълно.

Добавят се и яйцата и с пръсти се разтрива, докато се получат трохи. Една трета от тях се отделят за по-късно, оставят се в хладилник, а другата част на тестото продължава да се измесва с ръце, докато се получи хубава топка тесто.

Върху формата се поставя кръг от хартия за печене с диаметър на дъното на формата. Може леко са се намасли с маслен спрей, но не е задължително. Тестото се разпределя по дъното на формата и стените ѝ за да се образува борд с височина около 3 см. В средата се изсипва охладения крем с шпатула се разпределя из цялото тесто, а отгоре се подреждат филийките ябълки.

Отделените трохи се разпределят из цялата повърхност на тортата. Те ще направят десерта сладък и хрупкав отвън и мек и разкошен отвътре.

Пече се на 175-180 градуса за около 45-50 мин.

Есенната Торта с Ябълки е готова.

Забележка: Ябълките са със среден размер към по-големи. Добре е да се ползва тип селска твърда ябълка или сорт Грани Смит, за да не се разпадат при задушаването им.

Отделените трохи трябва да се оставят в хладилник, за да се стегне тестото, а след това, ако не може добре да се разпредели с ръце и все още се слепват, се ползва ренде, настъгва се.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: