Начин на приготвяне
Фурна 175-180 градуса
Тортена форма с диаметър 24 см, намаслена и покрита с хартия за печене.
Започва се с приготвянето на крема за тортата. Смесват се жълтъците със захарта, разбиват се до сгъстяване с телена бъркалка, добавя се нишестето и 4 с.л. студено прясно мляко. Разбърква се до гладка смес.
Сгорещява се млякото на котлон заедно с пръчката канела и разполовената шушулка ванилия или ванилия екстракт до точка на кипене. Сваля се от котлона и 1 ч.ч. се налива на струйка към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Цялата смес се връща обратно при останалото горещо мляко и се връща обратно на котлона. Сварява се на тежък крем за около 3-4 мин при непрекъснато разбъркване.
Сваля се от котлона, изсипва се в намокрена със студена вода плоска тава, покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно.
Ябълките се почистват и се нарязват на филийки не много тънко. Поставят се в тиган заедно със захарта на умерена температура. Задушават се с капачка ром/коняк и 2-3 с.л. вода. Готвят се до омекване. Свалят се от котлона и се охлаждат.
В купа се смесват всички сухи съставки - брашното с бакпулвера, ванилената захар и захарта. Разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се мекото масло на кубчета, лимоновата кора и се разбърква, докато маслото се усвои напълно.
Добавят се и яйцата и с пръсти се разтрива, докато се получат трохи. Една трета от тях се отделят за по-късно, оставят се в хладилник, а другата част на тестото продължава да се измесва с ръце, докато се получи хубава топка тесто.
Върху формата се поставя кръг от хартия за печене с диаметър на дъното на формата. Може леко са се намасли с маслен спрей, но не е задължително. Тестото се разпределя по дъното на формата и стените ѝ за да се образува борд с височина около 3 см. В средата се изсипва охладения крем с шпатула се разпределя из цялото тесто, а отгоре се подреждат филийките ябълки.
Отделените трохи се разпределят из цялата повърхност на тортата. Те ще направят десерта сладък и хрупкав отвън и мек и разкошен отвътре.
Пече се на 175-180 градуса за около 45-50 мин.
Есенната Торта с Ябълки е готова.
Забележка: Ябълките са със среден размер към по-големи. Добре е да се ползва тип селска твърда ябълка или сорт Грани Смит, за да не се разпадат при задушаването им.
Отделените трохи трябва да се оставят в хладилник, за да се стегне тестото, а след това, ако не може добре да се разпредели с ръце и все още се слепват, се ползва ренде, настъгва се.