Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с гъби и сметанов сос

Лазаня с гъби и сметанов сос

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Лазаня с гъби и сметанов сос
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Лазаня за душата - така искахме да кръстим тази рецепта"

Необходими Продукти

  • печурки - 500 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • сирене - 100 г
  • сметана - 4 с.л. заквасена
  • кори за лазаня - 12 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 40 г
  • кашкавал - 200 г
  • олио - 2 с.л.
  • риган - 2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите, лука и чесъна. Нарежете ги на дребно.

Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган и задушете гъбите, лука и чесъна за около 15 мин, като разбърквате периодично. Овкусете с риган и сол. Ако сиренето, което ще използвате, е много солено, пропуснете солта.

След като омекнат гъбите, добавете сиренето и 3 с.л. от заквасената сметана. Разбъркайте до разтопяването им. Добавете 100 мл от прясното мляко. Разбъркайте и гответе още около 2 мин. Отстранете от котлона.

Направете Бешамела като разбиете яйцата с 1 с.л. заквасена сметана. Добавете брашното и хубаво разбъркайте. Разредете с 400 мл прясно мляко. В подходящ съд разтопете на умерена температура на котлона маслото.

Добавете млякото с яйцата и непрекъснато бъркайте до сгъстяване. Овкусете с индийското орехче и сол.

Подредете в тава слой от кори за лазаня. Сипете от соса Бешамел, отгоре сипете от соса с гъби. Подредете втори слой кори за лазаня и пак повторете със соса Бешамел и соса с гъби. Върху последния слой кори сипете само сос Бешамел и наръсете обилно с настърган кашкавал.

Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 мин.

Нарежете лазанята, като я оставите малко да се охлади и сервирайте.

Ако обичаш лазаня, опитай и нашите класически рецепти за лазаня Болонезе или лазаня със спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: