Начин на приготвяне
Почистете гъбите, лука и чесъна. Нарежете ги на дребно.
Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган и задушете гъбите, лука и чесъна за около 15 мин, като разбърквате периодично. Овкусете с риган и сол. Ако сиренето, което ще използвате, е много солено, пропуснете солта.
След като омекнат гъбите, добавете сиренето и 3 с.л. от заквасената сметана. Разбъркайте до разтопяването им. Добавете 100 мл от прясното мляко. Разбъркайте и гответе още около 2 мин. Отстранете от котлона.
Направете Бешамела като разбиете яйцата с 1 с.л. заквасена сметана. Добавете брашното и хубаво разбъркайте. Разредете с 400 мл прясно мляко. В подходящ съд разтопете на умерена температура на котлона маслото.
Добавете млякото с яйцата и непрекъснато бъркайте до сгъстяване. Овкусете с индийското орехче и сол.
Подредете в тава слой от кори за лазаня. Сипете от соса Бешамел, отгоре сипете от соса с гъби. Подредете втори слой кори за лазаня и пак повторете със соса Бешамел и соса с гъби. Върху последния слой кори сипете само сос Бешамел и наръсете обилно с настърган кашкавал.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 мин.
Нарежете лазанята, като я оставите малко да се охлади и сервирайте.
Ако обичаш лазаня, опитай и нашите класически рецепти за лазаня Болонезе или лазаня със спанак.