Начин на приготвяне
Сварените и почистени картофи смачкайте на гладко пюре. Сложете 1/3 от картофите в купа, добавете жълтъка, пармезана, зелените подправки и хубаво объркайте.
След това се добавят останалите картофи и постепенно брашното при непрекъснато бъркане - трябва да се получи меко и лепкаво тесто. Бъркайте в продължение на 5 минути и добавете още брашно, ако е необходимо, за да стане гладко тестото.
Разделете тестото на 4 и всяка част оформете на салам с дебелина 2 см. Всеки салам се реже на парчета с дебелина 2.5 см. Парченцата се подреждат в подмазнена тава. Леко ги поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете да престоят.
За соса загрейте масло и запържете скълцания лук и гъби. Щом лукът стане стъклен, долейте виното, разбъркайте и варете на силен огън. Долейте сметаната и леко разбърквайте на котлона, докато се сгъсти. Овкусете със сол и пипер. Добавете ситно нарязаните зелени подправки.
Сварете поетапно картофените хапки в кипяща подсолена вода за по 2 минути или докато изплуват на повърхността. Разпределяйте готовите картофи в чинии и ги полейте със соса.
Коментари
И защо по дяволите наричаш ястието "Картофи със сметанов сос и гъби" като нямаш картофи а тесто за кнедли което можеш спокойно да наречеш "картофени хапки" или ако ги посплескаш малко повече :картофени талери".
Пармезана го сложи в соса и махни мащерката,естрагона и копъра - мечият лук и магданоза са напълно достатъчни. Мало срамно за "Мастър Шеф"....
Въпреки всичко 5 точки от мен.