Начин на приготвяне
Стафидите се поливат в чашка с коняка и престояват 20 минути. Кайсиите се нарязват на малки квадратчета, а лешниците се разполовяват. Ябълките се обелват и настъргват на едро ренде.
Изстискват се с ръка и към тях се добавя медът и канелата.
Разтопеното масло се разбива с пудрата захар и олиото до побеляване. Прибавят се яйцата, киселото мляко, содата, постепенно брашното, ванилията.
Накрая към получената гъста смес се размесват внимателно ябълките, стафидите, сушените кайсии и лимонената кора.
Изсипва се в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс или тавичка и се пече 40 минути на 180 градуса, накрая 10 минути на 100 градуса.
Не се реже горещ, за да не се вдлети.
Коментари