Начин на приготвяне
Млякото и водата се затоплят леко. В купа се налива мляко, около 100 мл, и се прибавят маята, захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбърква се и се похлупва за 10-15 минути.
После се прибавят яйцето и белтъкът, останалите мляко и вода, олиото, солта и брашно. Бърка се, докато се получи меко и нелепнещо тесто. Слага се в намаслена купа с капак и се оставя да втаса около 1 час.
Това тесто разделя се на две части, за да се получат две пити. Всяка се разстила като блат за пица в намаслена тава и се намазва с жълтък, разбит с малко олио и вода.
Може да се направят нарези с нож или ножица.
Поръсва се с мак и се оставя да втаса около 30-40 минути.
Питката се пече на 190-200 ℃ до готовност, проверете с дървено шишче трябва да излезе сухо.
За да не изгори към края на печенето се покрива с алуминиево фолио.
Невероятната пита с маково семе е готова.