Начин на приготвяне
Първо отделете единия жълтък от яйцата и си го оставете на страна за намазване на питката преди печене.
Сухата мая предварително се разтваря в 100 мл топла вода и се оставя на страна.
Разбърквате киселото мляко, яйцата и захарта в дълбока купа и към тях прибавяте предварително разбърканата мая и олиото (зехтин).
Към така готовата смес се прибавят предварително разбъркани и пресети брашното със солта. Омесвате сместа, като по време на месенето прибавяте маслините и маковото семе. Аз съм използвала само черни маслини, но разбира се - видът на маслините оставям на вас и вашия вкус - черни, зелени, каламата или овкусени предврително. Така полученото тесто го оставяте да втаса между 30 - 40 мин.
След втасване на тестото се приготвя средна на размер тава, обилно намаслена с олио. Преди да започнете да оформяте тестото, си намаслете обилно ръцете, така е по-лесно и няма тестото да залепва по ръцете ви.
Късате топче от тестото с големина на юмрук и го разстилате на намазнен плот, като оформяте тънка питка. Поръсвате малката питка със сирене, прегъвате я и я усуквате като въже и връзвате на възел.
Така получения възел слагате в намаслената тава. По този начин използвате цялото втасало тесто. Сиренето не е задължително, но пък става по-вкусно.
Когато приключите с тестото и запълните тавата, го оставяте отново да втаса за 30 - 40 мин.
След второто втасване питката се маже с отделения жълтък и поръсвате с още малко маково семе.
Печете питата с маслини и мак на 150°C за 1 час.
Бон Апети!