Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Шкембе чорба с варена застройка

Шкембе чорба с варена застройка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Шкембе чорба с варена застройка6 / 6
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
6
"Всеки заслужава да опита тази Шкембе чорба с варена застройка, защото е божествено вкусна"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 800 г
  • телешки кокали - 1 бр. (от джолан, крачета или др.)
  • лук - 1 глава (за бульона)
  • черен пипер - Няколко зрънца
  • моркови - 1 бр.
  • кисело мляко - 450 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 70 г
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л. с връх
  • сол - на вкус
  • За поднасяне
  • чесън - пресован или настърган
  • лют червен пипер - люспест(или сухи чушлета, кайенски пипер)
  • оцет - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шкембе чорбата е приготвяна по различен начин във всеки край на България и дори във всяко домакинство. Аз ви предлагам да опитате тази чорба от моята кухня, която, независимо от това дали някои биха нарекли оригинална, или не, е невероятно вкусна и за мен най-добрата.

Първо почистете добре и измийте шкембето, залейте го с гореща вода и го поставете на котлона, докато заври за 5-10 минути. Сменете водата с нова - гореща и отново върнете на огъня, прибавяйки телешкия кокал, зрънцата черен пипер, сол и обелените лук и морков - цели.

Оставете да ври така 3 часа или до пълно омекване на шкембето (на тих до умерен огън). Вода доливайте от време на време.

Извадете готовото шкембе и оставете да изстине и нарежете на парченца, а бульона прецедете отстранявайки кокала и зеленчуците.

Върнете бульона и шкембето на огъня (тих) и отделно пригответе застройка, като разбиете жълтъците с малко сол, киселото мляко и 1-2 черпака от бульончето. Поставете тази смес на тих огън за кратко, докато се посгъсти, без да ври много, нужно е малко време.

Сипете застройката заедно с прясното мляко към ястието и отстранете от огъня. Ако прясното мляко заври, би могло да се пресече. Това няма да се отрази на вкуса, но на вида на чорбата - да. Разредете с още водичка до желаната от вас гъстота, защото чорбата става доста плътна.

Разтопете на умерен огън маслото с олиото, ако мазнината ви се види много може да я намалите. Ние у дома обичаме да е повечко и върху чорбата да се образува плътен слой, но това е въпрос на вкус. Щом мазнинката се позапържи малко, сипете наведнъж червения пипер, разбъркайте за много кратко и веднага налейте към шкембето.

Ако имате стомашни проблеми и червеният запържен пипер не ви понася, може да настържете един морков, който да сипете към маслото и олиото и щом се запържи и пусне цвят, да го добавите към чорбата, прецеждайки.

Поднесете чорбичката гореща със счукан или настърган чесън, залят обилно с оцет и щипка сол, за да може всеки да си подправя порцията.

Отделно сложете лют пипер на люспи, кайенски пипер или подправка Пикантина за шкембе чорба.

Шкембе чорбата с варена застройка е чудна!

Забележка: При мен никога не се е налагало да сгъстявам шкембе чорбата с брашно, става си даже прекалено гъста и плътна и без него и се налага да доливам водичка дори, за да я поразредя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: