Начин на приготвяне
Разбийте маслото и захарта, добавете яйцето и ванилията, смесеното със смлените орехи брашно и омесете тестото.
В малки леко подмаслени при нужда формички за тарталети разстелете топче с големината на орех хубаво по дъното и стените. Надупчете дъното на основата леко с вилица и сложете да се изпекат в загряна на 180 градуса фурна, докато леко се зачервят.
Сварете лимоновия сок и лимоновата кора със захарта и вече сварения силен чай от лайка. Разбийте яйцата и при непрекъснато разбиване добавяйте към тях от горещия лимонов сок с лайка на малки порции. Щом смесите всичко, сложете крема на водна баня да се довари, като бъркате непрекъснато. Подсладете с още захар, ако не ви е достатъчно сладко. Готовия крем прецедете през сито при нужда, охладете го и го смесете с разбитото масло.
Във всяка изпечена формичка тарталети сипвайте по малко от крема. Отгоре шприцовайте малко разбита сметана и украсете с цели или нарязани при нужда ягоди. Глазирайте с малко предварително разтопено сладко от кайсии (без плодови частици).