Начин на приготвяне
Всички продукти за чийзкейка трябва да са на стайна температура.
С помощта на блендер смиламе бисквитите до фини трохи. Към тях добавяме разтопеното масло и щипка канела (пожелание).
Във форма с падащи стени и дъно (ринг) с диаметър 24 см поставяме бисквитената смес.
С помощта на лъжица чрез притискане оформяме основата на чийзкейка. Трябва да се получи плътен добре притиснат пласт. Слагаме формата във фризера, докато приготвяме сместа за чийзкейка.
Разбиваме крема сиренето със захарта. Хубаво да е опитате самото сирене преди работа или да използвате вече проверена марка, тъй като на пазара в някои видове крем сирене има твърде много добавена сол и това влияе негативно на вкуса.
Добавяме яйцата и разбиваме отново. Накрая прибавяме ванилията и заквасената сметана и бъркаме отново до хомогенност.
Разтапяме на водна баня шоколада. Много е важно той да е леко охладен, за да не пресечем сместа за сладкиша. Към шоколада добавяме малко от сместа и разбъркваме, докато се смесят.
Изсипва бялата смес върху бисквитената основа. За всеки случай може да обвиете формата с алуминиево фолио. С лъжица поставяме от шоколадовата смес върху бялата и леко разбъркваме, за да получим интересни шарки.
Печем в предварително загрята фурна на 170-180°C за около 40 мин.
Сладкишът добива лека кафеникава коричка отгоре.
Добре е плавно да го изстудим, като най-добре това се получава, като го оставите в изключена фурна с отворена врата. След това охлаждаме за няколко часа в хладилник.
Шареният чийзкейк е готов.