Начин на приготвяне
Измивам ментата и я слагам в тенджера. Прибавям към нея 250 грама захар, лимонената киселина и 1 супена лъжица вода.
Покривам с капак, разклащам и оставям да престои 6 часа. После прецеждам отделилия се ментов сок.
От останалата захар и вода правя сироп, махам пяната му и заливам сока от мента. После варя на слаб огън за 5 минути. Наливам горещото сладко в сухи буркани и ги объръщам с капачките надолу.
Ако искате може да прибавите малко зелена хранителна боя - за придобиване на по-зелен цвят (сладкото не е с толкова наситен зелен цвят).
Сладкото помага при проблеми със стомаха и може да го приемате по 1 супена лъжица 3 пъти на ден, 15 минути преди хранене.
На деца се дава по 1 чаена лъжичка 2 пъти на ден. От горепосочените продукти излизат около 2 бурканчета ароматно ментово сладко. Лимонтузуто пъм може да го заместите и с лимони или лайм.