Начин на приготвяне
Прясното мляко се слага на котлона при умерен огън заедно със захарта и клонката мента небрежно накъсана.
Когато закъкри, малко преди да заври се дръпва от огъня и се оставя да инфусионира за 10-15 минути като съда се захлупва с капак.
Клонките мента се изваждат или течността се прецежда и се връща на котлона. Когато кипне се добавят наведнъж двете лъжици кафе (ако обичате по-силно може да сложете малко повече).
Тук трябва да следите и да държите през цялото време съда. Когато отново се надигне да кипва, отместете от колона и повторете това два пъти.
На дъното на две кафеени чашки се слага по една капачка ментов ликьор. Отгоре се налива ароматното горещо кафе. Украсява се с бита сметана и ментови листенца.
В летните дни много удачен вариант е да консумирате ментовото кафе и охладено. Много е тонизиращо и свежо!