Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Ментово кафе

Ментово кафе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ментово кафе
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
8 мин.
Порции
2
"Следобедите са по-приятни, ако са придружени с чаша ароматно ментово кафе"

Необходими Продукти

  • кафе - 2 с.л. натурално, мляно
  • прясно мляко - 150 мл
  • мента - 1 клонка, прясна
  • ментов ликьор - 2 капачки, безалкохолен
  • бита сметана - за украса
  • захар - или подсладители на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се слага на котлона при умерен огън заедно със захарта и клонката мента небрежно накъсана.

Когато закъкри, малко преди да заври се дръпва от огъня и се оставя да инфусионира за 10-15 минути като съда се захлупва с капак.

Клонките мента се изваждат или течността се прецежда и се връща на котлона. Когато кипне се добавят наведнъж двете лъжици кафе (ако обичате по-силно може да сложете малко повече).

Тук трябва да следите и да държите през цялото време съда. Когато отново се надигне да кипва, отместете от колона и повторете това два пъти.

На дъното на две кафеени чашки се слага по една капачка ментов ликьор. Отгоре се налива ароматното горещо кафе. Украсява се с бита сметана и ментови листенца.

В летните дни много удачен вариант е да консумирате ментовото кафе и охладено. Много е тонизиращо и свежо!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: