Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Домашен солен карамел

Домашен солен карамел

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Домашен солен карамел
Снимка: marcheva14
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"Ако комбинацията от сладко и солено ви е любима, тогава непременно опитайте този солен карамел - вълшебно вкусен е"

Необходими Продукти

  • захар - 200 г кристал
  • масло - 85 г
  • пълномаслена сметана - 120 мл
  • ванилия - 1/2 ч.л. екстракт
  • морска сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите се изваждат от хладилника един час предварително.

Маслото се нарязва на кубчета. Захарта и сметаната се измерват като количество предварително.

Изсипва се захарта в тенджера с възможно най-дебелото дъно, поставя се на котлон с умерена температура, като се наблюдава непрекъснато и се разклаща от време на време, за да се разпредели добре захарта.

С мокра силиконова четка се минава по стените на тенджерата, за да не оставят кристали от захарта.

В момента, в който се разтопи, се сваля от котлона и маслото се изсипва наведнъж, като се разбърква енергично. Между горещия сироп и маслото ще се получи реакция и ще се получи силно бълбукане на сместа.

След като маслото се поеме напълно от захарния сироп се започва наливането на сметаната на тънка струйка при непрекъснато енергично разбъркване. Накрая се добавя и морската сол, разбърква се до стопяването ѝ.

Карамелът се оставя на стайна температура за около 15 мин. След това време може да се ползва за заливане на сладкиши или да се остави в хладилник. Трайността му е дълга, за около няколко седмици, тъй като захарта играе роля на консервант.

От горните продукти се получава около 150 г домашен солен карамел.

Този карамел може да намери приложение към много десерти. Може да се ползва за поливка на сладолед, сладкиши, кремове, дори и в чаша капучино.

Опакован в красиво бурканче може да се подари на близък човек, заедно с домашно приготвени бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Принципно при топлинно обработени продукти количеството,което се получава е сбор от грамажа на продуктите,минус 20%.
Което значи,че тук е логично да се получи около 300 - 320 г. солен карамел.
17.09.2023 18:51
Потребител#228197
Потребител#228197
Странно от 400 грама продукти 150 грама карамел
25.02.2019 15:00
1