Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Класическа мусака

Класическа мусака

MichelleMichelle
Новак
12186381
03/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Присъедините се и вие към половин България, които днес ще обядват Мусака"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • кайма - 500 г
  • домати - 400 г (1 консерва)
  • яйца - 4 жълтъка
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • брашно
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвате на кубчета картофите.

В отделен съд нарязвате лука на ситно и го запържвате с подправките и каймата.

Смесвате всичко до тук в дълбока тава заедно с доматите и запичате за 40 минути на 240 градуса.

Добавяте отгоре заливка от млякото, жълтъците и малко брашно за гъстота.

Мусаката се запича за още 15-ина минути и може да сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
45
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Аз я правя с доматено пюре.
12.01.2016 19:49
1
Аззз
Аззз
Тази е класическа за нас, но мусаката е гръцко ястие, а те я правят и с патладжани - не е много по-различна, но е вкусна. Освен това слагат и джоджен на всичко, което е с кайма - страхотно е!
14.09.2015 14:25
2
Стамова
Стамова
Ако нарежете картофите на кубчета,прибавите каймата,без да я запържвате,добавяте доматен сок/или настъргани домати/,сол,черен пипер и червен пипер на вкус и ръчно добре да разбъркате сместта,след което се слага малко олио и няколко дафинови листа между картофите.Запичате и след това слагате заливка от мляко,жълтъци и брашно.Отново запичате и ще се уверите,че без лук и запръжки стомахът ви ще е по-доволен.Става много вкусно и по този начин.Добър апетит!
05.10.2013 12:24
11
B_Princess
B_Princess
Малко липсва описание за морков, чубрица и още подправки, но мисля ги има. А за бешамела съм съгласна с Боби, уникално е , аз и на пълнените чушки с кайма и ориз го слагам, няма такъв аромат !
30.09.2013 20:51
1
Боби
Боби
Най-сладката мусака е със сос ''Бешамел'' и пържен патладжан между редовете.
06.04.2013 21:03
4
Michelle
Michelle
Благодаря !
24.03.2013 19:44
Тодорова
Тодорова
Това е най-точното и ясно описание на любимата на всички мусака. Наистина класика в жанра.
24.03.2013 07:50
1