Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета, и се запържват в малко олио. Отделно на тиган се запържват нарязаните лук, чушки и гъби.
След няколко минути към тях се добавя и каймата на късчета, предварително овкусена с чубрица и черен пипер.
Обърква се и се оставя на среден огън за около 30 минути. Малко преди да се свали от котлона, към сместа се добавят настъргани домати и червен пипер. Посолява се на вкус.
В достатъчно дълбока тава се изсипва сместа и се обърква с кубчетата картофи. Отгоре се нареждат филийки патладжани, леко запечатани на грил тиган. Добавят се 2 ч.ч. вода.
Мусаката се пече на 200°С за 1 час.
След това се прави заливка от 4 яйца, 1 чаша прясно мляко и 1 с.л.брашно и се допича за още 10 мин.
Мусаката с патладжан е готова.