Начин на приготвяне
Това е рецепта, в която няма запръжки, и е подходяща за хора с чувствителен стомах, както и за тези, които предпочитат този вид приготовление.
Нарязва се месото, овкусява се с черен пипер, поръсва се с 2-3 с.л. олио /когато месото е шарено, с малко тлъстини, или 5-6 - когато е без тлъстини/, сипва се 1 к.ч. вода и се поставя във фурната на 250 градуса да се пече за около 30-35 минути.
През това време се измива оризът до бистра вода и се накисва в студена вода, докато побелеят зрънцата и се отцежда.
Тиквичките и чушката се почистват и нарязват на кубчета, морковът се рендосва, доматът се бели и нарязва на дребно.
След като месото се е запекло отгоре /след 30-35 мин/, тавата се изважда, сипва се оризът отстрани на месото, което се обръща, овкусяват се със сол и още черен пипер, изсипват се отгоре и приготвените зеленчуци, овкусени със сол, долива се 1 ч.ч. вода и се връща тавата във фурната за още около 45 минути.
Ако е необходимо, може да се добави още малко вода, но зависи колко течност ще пуснат и зеленчуците.
При поднасяне добавете и пресен копър.
Добър апетит!
Коментари