Начин на приготвяне
Нарежете свинското месо на едри кубчета (ако ползвате ребра, те трябва да са с много месо по тях) и сварете до готовност. Прецедете бульона от варенето и го подправете със сол на вкус.
Накълцайте главата кромид лук и запържете с щипка сол до лек карамелен оттенък в загрятото на умерен огън олио.
Сипете ориза, предварително измит в няколко води, за да падне нишестето от него.
Запържете го за 2 минути, разбърквайки, за да не залепва.
Сипете черния пипер и бульона от варенето на месото - на 1 част ориз, 2 и половина - 3 части течност, в зависимост от вида на ориза и указанията на пакета.
Прехвърлете всичко в тавичка и сложете свинското. Печете свинското с ориз в загрята на 200 градуса фурна, докато остане на мазнина и оризът е поел течността - около 20-25 минути.
Готовото свинско с ориз извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след това поръсете с прясно накълцан магданоз и поднесете.
Една класическа гозба от нашата българска кухня, с малко продукти, но вкусна и обичана от всички!
Ако обичате традиционните български ястия, опитайте непременно и класическото пиле с ориз или това вкусно телешко с ориз.
Коментари