Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Ориз на фурна»Класическо свинско с ориз на фурна

Класическо свинско с ориз на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Класическо свинско с ориз на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"За някои хора класиката може и да е Моцарт, но за лакомниците тя е Класическо свинско с ориз на фурна"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г (от врат или ребърца)
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 60 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на едри кубчета (ако ползвате ребра, те трябва да са с много месо по тях) и сварете до готовност. Прецедете бульона от варенето и го подправете със сол на вкус.

Накълцайте главата кромид лук и запържете с щипка сол до лек карамелен оттенък в загрятото на умерен огън олио.

Сипете ориза, предварително измит в няколко води, за да падне нишестето от него.

Запържете го за 2 минути, разбърквайки, за да не залепва.

Сипете черния пипер и бульона от варенето на месото - на 1 част ориз, 2 и половина - 3 части течност, в зависимост от вида на ориза и указанията на пакета.

Прехвърлете всичко в тавичка и сложете свинското. Печете свинското с ориз в загрята на 200 градуса фурна, докато остане на мазнина и оризът е поел течността - около 20-25 минути.

Готовото свинско с ориз извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след това поръсете с прясно накълцан магданоз и поднесете.

Една класическа гозба от нашата българска кухня, с малко продукти, но вкусна и обичана от всички!

Ако обичате традиционните български ястия, опитайте непременно и класическото пиле с ориз или това вкусно телешко с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Уникално стана, добавих и ситно нарязан морков при запържването нс лука и го приготвих с ориз Арборио, понеже нямах обикновен, увеличих малко и олиото…стана страхотна вкусотия. Благодаря ви!
23.09.2023 17:43
2