Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Ориз на фурна»Тиквички с ориз и свинско на фурна

Тиквички с ориз и свинско на фурна

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534954181
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"С повече зеленчуци и без запръжки - вкусно свинско, приготвено по здравословен начин"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г
  • тиквички - 2 бр. средни
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. /зелена или червена, пресна
  • ориз - 1 к.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта, в която няма запръжки, и е подходяща за хора с чувствителен стомах, както и за тези, които предпочитат този вид приготовление.

Нарязва се месото, овкусява се с черен пипер, поръсва се с 2-3 с.л. олио /когато месото е шарено, с малко тлъстини, или 5-6 - когато е без тлъстини/, сипва се 1 к.ч. вода и се поставя във фурната на 250 градуса да се пече за около 30-35 минути.

През това време се измива оризът до бистра вода и се накисва в студена вода, докато побелеят зрънцата и се отцежда.

Тиквичките и чушката се почистват и нарязват на кубчета, морковът се рендосва, доматът се бели и нарязва на дребно.

След като месото се е запекло отгоре /след 30-35 мин/, тавата се изважда, сипва се оризът отстрани на месото, което се обръща, овкусяват се със сол и още черен пипер, изсипват се отгоре и приготвените зеленчуци, овкусени със сол, долива се 1 ч.ч. вода и се връща тавата във фурната за още около 45 минути.

Ако е необходимо, може да се добави още малко вода, но зависи колко течност ще пуснат и зеленчуците.

При поднасяне добавете и пресен копър.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Вкуснотия стана голяма!
09.08.2023 21:24