Начин на приготвяне
В дълбока тенджера с дебело дъно се загрява зехтин. Прибавя се наситнен лук и чесън. Задушават се за около 1-2 мин. Прибавят се обелените доматите на кубчета, ако са свежи, или 1 бр. консерва домати.
Посолява се със сол, червен пипер и черен пипер, поръсва се с мащерката. Оставя се на умерен котлон, докато изври напълно водата от доматите. След това се сваля и се оставя настрана.
Аспержите се почистват, като се откъсва долната им твърда част. Бланшират се в подсолена вряща вода за 3 мин. Изваждат се и се поставят в купа с ледена вода за кратко. След това се подсушават и начупват на парчета.
Пастата се сварява според указанието.
Готовата паста се изсипва в голяма купа, добавят се парчетата аспержи, разбърква се.
По избор може да се капнат няколко капки зехтин.
Разпределя се в чинии, залива се с доматен сос, накъсват се листа босилек.