Начин на приготвяне
Този греховно вкусен домашен сладолед става много бързо и се приготвя лесно.
Можете да импровизирате, като сменяте плодовете според сезона им.
Черешите се измиват и обезкостяват. Шоколада начупваме на парчета. Бисквитките напояваме с ликьора и поставяме да се изсушат във фурната на 80 градуса.
В блендер поставяме плодовете, шоколада и ароматните сухари амарети.
Запазваме си 2-3 от тях за поръсване на сладоледа, като за целта ги стриваме на трохи. Смиламе съставките в блендера, но не прекаляваме.
Сметаната трябва да е добре охладена за разбиването. В дълбока купа я разбиваме за 10 минути с кондензираното мляко.
Сместа става гъста, но не и пухкава. Към нея прибавяме блендираните череши и шоколад, като разбъркваме добре всички съставки.
При мен консистенцията е фина, защото плодовете са смлени. Затова прибавям бисквитите като сухари, които поемат сока от черешите.
Ако желаете, можете да смелите шоколада и бисквитените сухари, а черешите да нарежете на ситно. Аз предпочетох по-бързия вариант.
Поставяме сместа в подходящ съд за замразяване и го слагаме в камерата да стегне за 6 часа.
Най-добър е на другия ден, за да може ароматите да се смесят и освободят, но рядко изчакваме.
Изваждаме плодовия сладолед 5 минути преди сервиране.
Така ще има време леко да се отпусне и по-лесно да го насипете в чашите.
Поръсваме черешовия сладолед с пралини и натрошени бисквитки, с ухание на Амарето.
Сладоледът с череши, шоколад и дъх на амарето е страхотен!