Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се с миксер или се измесва тестото на ръка;
Работила съм със суха мая.
В купата на миксера се изсипва прясното мляко, прибавя се сухата мая, разбърква се на слаба степен на миксера. Добавя се киселото мляко, леко разбитите яйца и олиото.
Брашното се разбърква със солта и се прибавя на порции при непрекъснато размесване на ниска скорост на миксера. Трябва да се образува тесто със средна мекота и леко лепнещо, ако прекалено все още лепне е възможно да се прибави брашно, но лъжица по лъжица.
Готовото измесено тесто се поставя в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса за около 60 мин.
Втасалото тесто се дели на три равни части. При мен тестото, като общо количество, беше около 1226 г, които съответно разделих на три равни части.
Първата част се разточва в кръг и се намазва обилно с разбърканото масло и олио. Покрива се с втората част, която също се разточва и се намазва с мазнина и следва третата част, която се разточва върху първите две, образува се една обща голяма кора. Разрязва се на 16 части, триъгълници. В широката им част се поставя парче сирене и се завива кифличка, като кроасан.
Кифлите се подреждат в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за около 20 мин. Намазват се с леко разбито яйце с прясно мляко. Поръсват се със сусам или маково семе. Пече се на 180 градуса за около 35-40 мин или до хубава златиста коричка.
Забележка: Разточените кори съм ги намазала направо с ръка само с масло на стайна температура, олио го изключих. Този момент на намазване на тестото е по избор.
Кифлите са разкошни на вкус с препечена коричка. Може да се приготвят със захар, около 100 г в тестото и да се поставят различни подходящи пълнежи, като шоколад, сладко по избор.
Солените Козуначени Кифли са готови.