Начин на приготвяне
Калмара, след като се почисти, измие с вода и отцеди добре, намазваме със зехтин и мъничко хималайска сол. Оставя се да престои минимум 30 мин и се изпича на грил тиган от всички страни.
Изпечен го увиваме във алуминиево фолио да се задуши и остане топъл. Като изстине има опасност да се стане жилав.
Чушката се изпича на тигана. Обелва се и се отстраняват дръжката и семките.
Тиквичката и патладжанът се нарязват на шайби, посоляват се леко, напръскват се със зехтин и се изпичат на грил тигана от двете страни. Нека зеленчуците не се препичат, а да останат леко хрупкави.
Калмара нарязваме на шайби и поставяме в средата на голяма чиния за салата. Около него последователно подреждаме нарязаните гриловани зеленчуци, домата и накъсаните на парчета листа айсберг.
В купичка разбъркайте лимонов сок, зехтин, хималайска сол и редукция от нар (количествата са по ваш вкус) и овкусете салатата.
Салатата от гриловани и пресни зеленчуци с калмари е много вкусна.