Начин на приготвяне
Разтворете в купа маята в леко затоплените мляко и вода със захарта и една лъжица от брашното. Така приготвената рядка кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 7-8 минути. Към шупналата мая пресейте брашното, чукнете яйцата, заделяйки единия жълтък за намазване.
Сипете и мазнината, като също заделите половината от маслото.
Замесете гладко и еластично тесто, като прехвърлите на набрашнен плот и месите докато спре да ви лепне. В процеса си ръсвайте брашно и малко по малко вкарайте солта в тестото.
Оформете на топка и върнете купата, покрийте и оставете да втаса 1 час.
Втасалото тесто разделете на 5 равни топки и разточете всяка на тънка кора. Корите мажете с масло и поръсвайте с натрошено сирене, полагайки ги една върху друга. Последната оставете без да мажете и поръсвате.
Завийте на руло и отрежете около 3 см. от краищата му, които поставете в центъра на тавичка с диаметър 22 см.
Останалата част нарежете на триъгълници и подредете наоколо.
Оставете отново питката да втаса на топло за около 40 минути или докато бухне добре и празните пространства се запълнят. Намажете с разбит с малко вода жълтък и поръсете със сусам.
Печете около 35 минути на 160 градуса, проверявайки накрая с дървена клечка готовността на питката.