Флан от тиквички

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Флан от тиквички
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Лек, свеж и ароматен - перфектното ястие за топлите месеци от годината"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. средно големи
  • масло - 80 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • сирене - 50 - 70 г ( ползвала съм сирене Чедър)
  • яйца - 4 бр.
  • шунка - 80 г
  • червен лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • сметана - 200 мл високомаслена (30%)
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • копър - 1/2 връзка, наситнена
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 190 градуса. Форма за флан или такава, която може да се постави да се пече на водна баня.

Тиквичките се измиват под течаща вода. Обелват се, така че да има и резки от кората им. Нарязват се на кубчета. Оставят се настрана.

Наситняват се лукът и чесънът. Шунката се нарязва на кубчета. Сиренето се настъргва на едро ренде. Наситнява се копъра.

В тиган се разтопява маслото и зехтина. Прибавя се наситнен лук и наситнен чесън и се задушава под капак, докато омекнат, около 2-3 мин.

Изсипват се тиквичките, разбъркват се хубаво, за да се овалят в мазнината и се задушават, но трябва да останат цели парченца, al dente, не бива да се преготвят, защото ги чака още готвене във фурната.

Добавя се и шунката, разбърква се хубаво и се оставя за няколко минути на котлона.

Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер. Сваля се от котлона и се добавя настърганото сирене, разбърква се внимателно, докато се разтопи от топлината на продуктите. Оставя се настрана.

Яйцата се разбиват с вилица и се долива цялата сметана, разбърква се до хомогенност на продуктите и се посипва със смляно индийското орехче и наситнен копър, ако е необходимо се добавя още малко сол. Цялата смес се излива към тиквичките и внимателно се разбърква, като се разпредели правилно сместа с тиквичките.

Сместа се изсипва в намаслена форма със зехтин, която се поставя в голяма тавичка за печене на водна баня. Налива се гореща вода до средата на формата.

Пудингът се пече на 190 градуса за около 20-25 мин. или до хубава златиста коричка. Охлажда се във формата за около 20 мин. и след това се изважда, охлажда се. Може да се обърне върху сервизна чиния, по избор е.

Поднася се като топло основно ястие за една лека вечеря, добавя се топка заквасена сметана, но може и студено като предястие.

Фланът от тиквички е много вкусен.

Източник: divina cicina

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: