Начин на приготвяне
Тиквичките се обелват и настъргват. Посоляват се и се оставят за 20 минути да се отдели водата. Настъргват се морковите.
Изцеждат се тиквичките и се смесват с морковите. Запържват се в сгорещено олио за няколко минути, докато поомекнат. Слагат се подправките, разбърква се и след около 2 минути се сваля от котлона.
Когато поизстине, от галетата се отделя малко за овалване на зеленчуковите кюфтета, а останалата се прибавя към сместа. Оформят се кръгли кюфтенца.
Овалват се в галета, смесена с малко брашно и сол, и се подреждат върху хартия за печене. Пекат се около 45 минути.
През това време се прави зеленчуковият сос. За тази цел се нарязват зеленчуците. Лукът и морковът се запържват около 5 минути, докато лукът стане прозрачен.
Добавят се доматите и пиперката и се запържва още 5 минути. Слагат се подправките, а след около 2 минути и млякото. Оставя се да ври 20-30 минути.
Сваля се от котлона и се пасира направо в тенджерата.
Кюфтенцата от тиквички в сос са много вкусни!