Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Плодове за зимата

Плодове за зимата

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Плодове за зимата
Снимка: marcheva14
2 / 4
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10
"Гледайте на тази рецепта като на хитър начин да се запасите със свежи витамини за зимните месеци"

Необходими Продукти

  • череши - 3 кг узрели, твърди, тъмни
  • вишни - 2 кг вишнап
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не мога да кажа, че това е точно рецепта, това е един вид споделяне с всички кулинари, с които съм в този сайт, за да покажа как приготвям плодове, най-вече дребни плодове, череши, малини, вишни, ягоди, боровинки, за зимата.

Купувам първо ягодите, те са най-ранен плод, след това черешите, вишните, следват малините и боровинките. Като количество е различно, ще споделя какво приготвих днес, а то е 3 кг череши и 2 кг вишни.

Почиствам ги от дръжките, измивам под студена вода и след това започвам да ги почиствам от костилките.

В магазинната мрежа се продават малки ръчни уреди, с които може да се отстрани костилката, но за мен това е бавно и предпочитам една машинка, която е полуавтоматична за почистване на костилки.

Вярно е и това, че и по двата начина черешата/вишната се разкъсва и от двете страни, но нямам възможност като време, да работя с фиба за коса или безопасна игла, въпреки че последното е най-доброто почистване, плодовете се запазват почти цели.

Разбира се, че тези от вас, които имат малко повече свободно време, може да се заемат с тази, според мен бавна задача, но всичко е въпрос на предпочитание.

Готовите плодове, почистени, ги оставям в един голям гевгир, или голяма цедка, за да отпуснат още малко от сока си, така те няма да се слепят по време на замразяването им.

Следва поставянето им в найлонови пликчета, като количеството им е по избор. Предпочитам да са по 1/2 кг, като надписвам и годината, в която съм ги приготвила.

Последното го правя, защото понякога ми остават плодове и от предишната година, а след като имам нова партида такива, би трябвало по-старите първи да се използват, въпреки че е малко вероятно да останат неизползвани.

Това е удобен начин за съхраняване на пресните плодове, защото винаги през зимата имам пресни такива, независимо че са замразени. Мога да ги използвам да приготвя бързо сладко, за компот, или да ги вложа в хубав десерт като свеж пълнеж.

Плодовете за зимата са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: