Ароматен ликьор от вишнап

18/06/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор5702146201
"Друго си е да поканиш приятели, да извадиш бутилка домашен ликьор от вишнап "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо457
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • вишнап - 2 кг
  • водка - 1 литър Аляска
  • кафява захар - 1.2 кг
  • канела - 1 пръчица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цяла кошница узрели на слънце сочни и сладки плодове от вишнап е готова да се превърне в лек и ароматен ликьор.

За приготвянето му използвам водка, защото ракиите имат характерен плодов специфичен аромат,
който надделява над вкуса на сладките черешо-вишневи плодове.

Тези плодови питиета са аперативни спиртни напитки, със захарна добавка, чийто алкохолно съдържание е между 20-35 об.%.

Най-добрите аромати за приготвянето на плодовите ликьори са естествените - терпените. Тяхната наситеност нараства по време на зреенето на плода в спиртния алкохол по време на технологичната обработка или зреене.

Вие можете да прибавяте и други по желание - канела, ванилия и други по вкуса на домашния майстор.

Измиваме и почистваме плодовете от дръжки и листа. Отстраняваме костилките (съдържащи танини ) над стъклена купа, за да запазим отделения при обезкостяването сок. Разпределяме изчистените плодове в два големи стъклени буркани (трилитрови).

В подходящ съд смесваме спирта със захарта и разбъркваме до разтопяването й. Така запазваме целостта на плодовете.

Сладостта е според вкусът ви и сладостта на вишнапа. Моите плодове са много сладки и сочни, затова намалих количеството й.

Заливаме плодовете по равно със спиртния захарен сироп. Пускам пръчица канела в единия буркан.
Другия оставям с неутрален вкус. Покриваме стъклените съдове с алуминиево фолио.

Поставям ги в шкаф за 30-40 дни. Не държа спиртен ескстракт на слънце. Тук времето е горещо и се предизвиква ферментация.

От време на време разклащаме бурканите с плодовете и пак ги прибираме в шкафа. Прецеждаме течността в тъмни стъклени шишета.

Можете да импровизирате с различни аромати, според вкуса ви - листо от индрише, зрънце карамфил, ванилия, канела.

Плодовете запазвам, с част от течността в хладилник или в хладно помещение. Така цяла година ги използвам за сладкиши, в сладолед, карамелизирани или във формички за лед към ликьора.

Удовлетворен женски каприз с кубче лед и момент на блажено спокойстве.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар